неделя, 14 април 2013 г.

Природозащитен център "Пода", Бургас

    Бургас е един от малкото европейски градове, заобиколен от влажни зони с международно значение за птиците. Атанасовското езеро, Бургаското езеро и язовир „Мандра" осигуряват подходящи места за гнездене на редица редки представители на европейската орнитофауна.
      Над града преминава и един от основните прелетни пътища „Виа понтика", който със своето птиче многообразие внася допълнително обаяние на езерата. По време на есенната миграция могат да бъдат наблюдавани над 200 000 бели щъркела и около 30 вида дневни грабливи птици.
   Защитената местност „Пода"е разположена около отока на Мандренското езеро към Черно море южно от град Бургас. Тя е едно от малкото места в Европа, където на площ от 100 ха са установени над 259 вида птици. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е изградило център, в който са концентрирани широк спектър природозащитни, образователни и информационни дейности. Там се намира единствената смесена чаплова колония в близост до голям град.
    През годините този център се превърна в атрактивно място за многобройните любители на природата от страната и чужбина. Тук всеки посетител може да научи ценни и важни факти за състоянието на все още съхраненото биоразнообразие и от високите тераси на живо да се наслади на уникалното птиче богатство на защитена местност „Пода". За по-любознателните се предлага и възможността по специални за целта маршрути, да наблюдават и изучават редки видове птици, влечуги и бозайници.
    За повече информация и запитвания:

Няма коментари:

Публикуване на коментар