неделя, 14 април 2013 г.

С кораб до о-в Св. Анастасия

 Хидробус ще е новото попълнение към градския транспорт в Бургас.
     Той ще бъде с капацитет до 60 места и ще превозва пътници от символа на града - Моста до остров Света Анастасия.
  Новото съоръжение се очаква да заработи от началото на лятото, когато община Бургас планира да приключи проекта за обновяване на Моста. Като част от него е предвидено закупуването на хидробус, който ще извършва превозването от ниската част на съоръжението, което ще бъде обособено като пристан, от който ще могат да пътуват малки плавателни съдове.
   Срокът за изпълнеие е 300 дни, считано от началото на октомври 2012 година, но според главния архитект на община Бургас Веселина Илиева, се надява реализацията да приключи до началото на летния сезон 2013: 
   "Дали сме кратки срокове предвид желанието ни скоро да имаме кораб. Координираме нещата, така че в този сезон да имаме и Мост, и кораб. Но трябва да не забравяме, че има и технологично време, което трябва да се спазва, ако искаме работата да е качествена".
    Тя обясни, че мостът ще е част от целия пакет, който ще предлага община Бургас на туристите. Според нея сред най-интересните акценти на мястото ще бъде осветлението, което ще бъде насочено от кулата към водата и към основите на съоръжението. По настилката, която в момента изцяло се подменя ще бъде изобразен Пътят на птиците (Виа Понтика).     
    Виа Понтика е наименованието на един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Минава през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.
       Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои и остават да зимуват и гнездят, са Бургаските влажни зони. През 2001 година на южния бряг на езерото в специално укритие е изграден природозащитен център "Пода", където орнитолози от БАН и Българското дружество за защита на птиците и цяла Европа се стичат, за да наблюдават птиците.


Няма коментари:

Публикуване на коментар