неделя, 14 април 2013 г.

Остров Св.Анастасия край Бургас става най-голямата атракция на Черно море




    Това не е фантазия, а най-амбициозната и атрактивна част от програмата на Община Бургас. Тя излиза от рамката на чисто регионалното и отваря града по вода във всички посоки, използвайки в максимална степен географските дадености на залива и самия Бургас.
    Остров Св. Анастасия е паметник на културата и тук няма да се строи, а само ще се реставрират манастирският комплекс и църквата и ще се укрепи пристанът.
  Едва пет е броят на островите по Черноморското ни крайбрежие. Един от тях е остров Света Анастасия, носещ в периода 1945 – 1990 година името Болшевик. Височина 12 метра, площ 8,5 дка, вулканични скали, фар, няколко пустеещи постройки и спомени… Спомените на възрастните вече бургазлии как преди много, много години са ходели до острова с корабче и как плувците са мерили сили кой ще бъде най-добър и бърз в разстоянието Бургас-Света Анастасия.
      В ранното Средновековие островът е бил убежище на пирати и монаси, в началото на миналия век е превърнат в затворнически лагер, а през социализма става любимо място за пикници. През последните две десетилетия Света Анастасия е изоставен и занемарен. От няколко години достъпът до острова е ограничен за туристически корабчета заради полуразрушения кей. Забраната обаче не спира авантюристите в търсене на уединено място за гмуркане и вадене на миди.
      Това е историята до днес. Община Бургас получава зелена улица за този интересен проект, след като държавата й предоставя запустялото, но пълно с история късче земя в морето, за да го направи привлекателно за посещения. Най-после до острова ще има и редовна туристическа линия, която ще бъде обслужвана от специален пасажерски кораб . Отплаването ще става от Моста на Бургас. 
  Реставрирани ще бъдат манастирският комплекс и едноименната църква на острова. Манастирската магерница ще се превърне в малък ресторант с име „100 години назад”. Малка сцена на открито за камерни концерти, благоустроено пространство и укрепване на островния пристан ще допринасят за цялостната атмосфера на променената и вече достъпна островна среда.

     След реставрация и адаптация на историческите сгради ще се построи музей на навигацията и корабоплаването с експонати на 600-700 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар