понеделник, 8 април 2013 г.

Посетителски център "Поморийско езеро"

Източник: http://www.greenbalkans.org/
    Поморийско езеро е естесвена свръхсолена лагуна, разположена на българското Черноморие, северно от гр. Поморие. В миналото градът е бил остров, който чрез образуването на две пясъчни коси – на запад и на север - се е свързал със сушата. Днес езерото е отделено от морето от северната пясъчна коса, която е дълга около 5 км и широка 50 м. По протежението на тази пясъчна ивица са се сформирали пясъчни дюни, покрити със специфична растителност. Интерес представлява „черният” пясък, от който е изградена тази пясъчна коса, като цвета му се дължи на високото съдържание на железни окиси. Високата соленост на езерните води в комбинация с топлия климат още от древността са били предпоставка за развитие на солодобив чрез изпарение. Тези дейности имат повече от 20 века история в района. Това предполага и превръщането на част от езерното крайбрежие в солници – специално създадени басейни за добив на сол. Дъното на езерото е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи, която притежава лековити свойства и се използва за медицински цели. Калолечението има дълги традиции в Поморие, като основните приложения са при кожни болести и заболявания на опорно-двигателната система. През последните години лечебната кал намира приложение и в козметиката, възстановяването и процедурите по разкрасяване.
Източник: http://www.greenbalkans.org/
    Високата соленост (над два пъти по – висока от тази на Черно море) е създала уникална среда, към която са се приспособили различни растителни и животински организми, като например солничното раче Artemia (което е причина за ярко червения цвят на солниците) и растението солянка (Salicornia europaea). Разположението на езерото на западния бряг на Черно море, по протежението на който преминава втория по големина миграционен път на птиците в Европа – Via Pontica – обуславя голямото разнообразие от видове, което може да се наблюдава тук.
Източник: http://www.greenbalkans.org/
     Общо в езерото и неговите защитени територии са установени 71 таксона водорасли (от тях 8 макрофитни зелени водорасли), 87 вида висши растения, 200 таксона безгръбначни животни (от тях 16 зоопланктонни и 25 зообентосни организми), 7 вида риби, 17 вида земноводни и влечуги, 268 вида птици и 31 вида бозайници. Описани са и 27 картируеми единици (хабитати) по Класификацията на палеарктическите хабитати.
     С цел опазване на редките и застрашени видове и местообитания Поморийско езеро и прилежащите територии са обявени за Защитена местност по българското законодателство (2001), за Рамсарско място по смисъла на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони и водолюбивите птици и е един от 10-те български сайта в световния списък на Конвенцията, регистриран с № 1229. През 1998 г. Поморийско езеро е обявено за Орнитологично важно място за птиците, а от 2007 г. официално е включено от Министерски съвет в Европейската екологична мрежа Натура 2000 като защитена зона по Директивата на ЕС за птиците и защитена зона по Директивата на ЕС за местообитанията.
     На 11.06.2010 г. на брега на Поморийското езеро, в непосредствена близост до Музея на солта, отваря врати посетителски център "Поморийско езеро". Всички природолюбители и гости на Поморие имат свободен достъп до атрактивната експозиция в центъра, представяща интересни факти и вълнуващи фотоси от солената лагуна. На специален екран в изложбената зала на центъра могат да се наблюдават на живо кадри от голямата колония на гривести рибарки в езерото. От втория етаж на сградата пък се разкрива незабравима гледка към комплекса от защитени територии. Центърът се стопанисва от неправителствената природозащитна организация "Зелени Балкани".
Източник: "Зелени Балкани" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар