вторник, 2 април 2013 г.

Древни раковини на 18 май в Нощта на музеите в Регионален музей, Бургас

     Откритите преди дни в Бургас древни черупчести мекотели ще бъдат представени на жители и гости на града на 18 май – Международният ден на музеите. Това е заявил пред Радио „Фокус” - Бургас директорът на Регионалния музей Цоня Дражева. По думите й, предстои находката да бъде подложена на консервация, която ще предотврати разпадането й. След необходимите изследвания ще бъде приета във фонда на Природонаучния музей на Бургас.
     „Към момента знаем, че мекотелите са от палеозойската ера, което предполага и възрастта им от милиони години. Нужни са още някои проучвания. Те са изцяло калцирани. Това е начинът, по който са се създали варовиковите скали, а именно благодарение на многобройните мекотели, както сега ги наричаме в таблицата на живота, които оставайки на дъното, затрупани от действията на вулканичните формации, са създали земната повърхност. Около Бургас всъщност имаме доста угаснали вулкани”, обясни Дражева. Според нея, интересното при тези находки е, че са много добре запазени като форма и предлагат интересни възможности за изследване.
    Те ще участват в анимация на 18 май. Тогава ще бъдат показани и всички подобни интересни открития от последните години. „Откривали сме подобни мекотели край брега на квартал „Крайморие”, но те са били от по-късен период и по-малки. Бургаският природонаучен музей разполага с част от челюст на динозавър, бивни от мамути. През 2010 година, когато открихме останки от средновековна крепост в кв. "Сарафово”, попаднахме и на една много интересна кост. За съжаление, бе разрушена от действието на морето и слънцето.  Това бе една скала, която изискваше специални методи за изваждане, изрязване. Хората трябва да знаят, че е нужно тези неща да бъдат съхранени", допълни Дражева. Тя обясни, че бургаските езера са една много интересна формация. Те показват данни от ранната геологична епоха, когато земната повърхност е била твърде малка, обградена от морски басейни. „Това наследство се открива и в Мандренското езеро, и в езерото Вая, както и на морския бряг при кв. „Крайморие”.
     Бургаският музей разполага с една много богата сбирка от палеонаходки. Това са най-ранните форми на живот. Тези охлюви, които бяха открити наскоро, са точно такива”, обясни директорът на музея. Често при изкопните работи обаче находките могат да бъдат нарушени. Има и доста колекционери в Бургас и страната, които имат такива форми в домовете си. „Тези открития наистина правят впечатление. Хубаво е, когато са по-добре запазени да дойдат в Природонаучния музей, защото това ще помогне за обучението на нашите деца. Това би повлияло и върху мисленето на хората за опазването на цялото ни природно наследство, а и на цялата Земя. Нашата планета е толкова крехка. Наистина не си заслужава да губим и едно малко звено, което е част от стълбицата на живота”, каза още Цоня Дражева.
   Вкаменелостите на древни черупчести мекотели бяха открити при изкопни работи в бургаския квартал "Горно Езерово" по изграждането на новата канализация там. Представляват две раковини, големи колкото човешка глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар