неделя, 31 март 2013 г.

Фестивал на пясъчните скулптури, гр. Бургас


    В Бургас всяка година от месец Юли до средата на Септември се провежда фестивал на пясъчните фигури. Той е първият такъв фестивал в България и води началото си от 2008 година. Разположен е на територия от 5 декара в северната част на Морската градина. Във фестивала вземат участие творци и модератори от България и чужбина. Разнообразните и интересни фигури носят много радост и емоции на всеки посетители.
  През 2012 г. за пета поредна година се организира фестивалът на пясъчните фигури в Бургас, като от година на година "славата му расте, а посещаемостта се увеличава". Това каза Димитър Маджаров, управител на общинско предприятие "Летен театър, фестивали и Концерти" по повод отличието на Бургас в престижните Швейцарски туристически награди 2012 със званието "Град на пясъчните скулптури". 
    По думите му нагарадата като цяло е признание на усилията на общината да превърне града в привлекателен център за туристите, а констатацията на комисията, че Бургас е дестинация която трябва да бъде посетена говори сама по себе си, че това е изпълнено. "Всичко, което привлича туристите не е само един пясъчен фестивал. Да, той е един от най-добрите и водещ в класациите и на Европа, но това е поредната добра оценка за община Бургас" посочи Маджаров и допълни, че желаещите да разгледат пясъчните фигури, които всяка година са на различна тематика се увеличават. 
     За двата месеца на своето съществуване първият Фестивал на пясъчните скулптури в Бургас привлече над 15 000 посетители. През 2010 година докоснали се до това изкуство зрители са около 30 700. Миналата година бе рекордна откъм посещения близо 77 000 души. През 2012 година обаче посещенията на туристите надминаха този рекорд. По първоначални данни до момента над 80 000 са разгледали пясъчното градче и са се снимали до Хензел и Гретел, Цар Лъв, Красавицата и Звяра и чичо Скрудж.
  Освен засилен интерес от индивидуалните туристи фестивалът е бил посетен и от много организирани групи. "Имахме и посещение от руски, полски, чешки и румънски групи. А както се разбира явно е имало и шевейцарски групи след като са ни номинирали", каза Маджаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар